9 reflexen om weer acteur van zijn consumptie te worden

Meestal is de motivatie om anders te consumeren gebaseerd op een financieel of milieuvriendelijk draagvlak of beide… onder andere. We hebben het over de verantwoordelijke consument.

Wat is een verantwoordelijke consumptie? 

Verantwoordelijk consumptie wordt volgens het portaal belgium.be opgevat als het gebruik van de koopkracht van de consument om “te voldoen aan zijn basisbehoeften (eten, huisvesting, verwarming, vervoer…) met inachtneming van duurzaamheidscriteria, d.w.z. ecologische, sociale en ethische factoren”.

Acteur van uw consumptie: 9 reflexen uit te werken

U wilt anders gaan consumeren. Als we al van start gingen met deze kleine veranderingen.

  1. Koop lokaal. Lokaal kopen betekent minder reizen en dus transport voor u en voor de gekochte goederen. Allemaal goed om uw koolstofvoetafdruk te verminderen.
  2. Bio Bio betekent minder chemie in agro-voedingsketen. Beter voor uw gezondheid en die van de planeet.
  3. Ethisch Prioriteren van ethische kopen is een afwijzingsdaad van een economisch model waarin kinderen worden tewerkgesteld en producenten nagenoeg niet worden vergoed voor het geleverde werk. Er zijn genoeg informatiebronnen voor “fair trade” te gaan winkelen. Labels helpen u bij het identificeren van ethische producten (Fairtrade, Max Havelaar…) in supermarkten of u kunt winkelen in gespecialiseerde winkels zoals Oxfam.
  4. Herstellen in plaats van weg te gooien. Er is geen tekort aan hersteloplossingen. Ze gaan van Repair Cafés tot tutorials op het internet, tot naaicursussen bij u in de buurt… In uw directe omgeving, vindt u vrienden of buren klusjesmannen of een student in elektromechanica, ze zullen blij zijn om uw fiets of wekker te herstellen.
  5. Geven in plaats van weggooien. Maar aan wie geven? Spullenhulp, Kringloopwinkels, resourcers, jeugdbewegingen, OCMW’s, scholen, kleuterscholen… er zijn plaatsen genoeg om uw overschot kwijt te spelen.
  6. Recycleren. Bijna alles wordt gerecycleerd. Tussen thuisopnames (PMC, dozen, tuin- of organisch afval), inzamelpunten (batterijen, cartridges, doppen…) en containerparken, zult u versteld staan dat (bijna) alles gewaardeerd wordt.
  7. Nul afval Recycleren is goed, maar producten kopen die weinig of geen afval genereren is beter.
  8. Doe het zelf. Het is zelfs erg leuk om bepaalde voorwerpen zelf te vervaardigen. Wat een genot om brood te bakken, kleding en accessoires te naaien, te knutselen en voorwerpen een nieuw leven in te blazen. U kunt bijvoorbeeld mooie decoraties en meubels maken aan de hand van fruitdozen.
  9. Dus niet kopen. We gaan winkelen, maar ja, de beste manier om een sterke standpunt in te nemen is niets kopen. De vraag die ik moet stellen is: heb ik dit voorwerp wel echt nodig of wil ik dit? Bijvoorbeeld, deze kleine groene trui, koop ik hem omdat het mooi is of omdat ik het koud heb? Als een voorwerp echt aan een behoefte voldoet, koop ik het; als ik het gewoon wil, koop ik het niet. En gaan we nog een stap verder in de richting van een verantwoordelijke consumptie? Heel eenvoudig: huur in plaats van kopen! Er zijn zoveel mogelijkheden. Voor kleding (coucoushop.be, costumes.be…), auto’s (Cambio, Drivy…), fietsen (Villo, bimbim bikes, un fietsen aan het treinstation…)), voorwerpen (een beetje van alles Usitoo, knutselwinkels…).

Verantwoord consumeren: mode of maatschappelijk fenomeen? 

Félicien Bogaerts, oprichter van de “Biais vert”, op de franstalige radiozender van la Première, in november 2018, zei: “De klimaatcatastrofe moet een obsessie worden voor het grootste aantal mensen.

De strijd tegen klimaatverandering is niet langer een kwestie van mode of trend, maar wel een noodzaak.

De klimaatmars van 2 december jongstleden in België werd het startpunt van een reeks klimaatmarsen (elke donderdag en zondag in Brussel!). Wekelijkse mobilisatie (opgestart door jongeren) bewijst dat een wijziging van onze houding nu nodig is.

Het is aan iedereen om zich vragen te stellen over hun meervoudige handelingen, die we dagdagelijks maken. Veel meer dan een mode, een trend, verantwoord consumeren wordt een broodnodige en essentiële noodzaak. De leefmilieu.brussels website geeft u veel ideeën voor alternatieve consumptie. Open uw ogen en oren, transitie-initiatieven en aanbiedingen van economische spelers floreren in de duurzame en verantwoordelijke markt.

Wanneer het voorwerp een gebruikswaarde krijgt 

Eigendom is “has been. Huur, lenen, recycleren, herstellen zijn de nieuwe werkwoorden van actie in het kielzog van verantwoordelijke consumenten.

Wat kunnen we huren? Alles (of bijna), gaande van de tent, tot de Kärcher, tot de fietsendrager, tot spelletjes… Dit alles en nog veel meer vindt u terug in de Usitoo catalogus.

Voor een lange of korte periode, en voor al uw behoeften (of wensen). Usitoo heeft aan alles en iedereen gedacht : uw kinderen, uw huisdieren, klusjesmannen, feestgangers (muziek, meubels, servies, barbecue, discoballen), koks (zondag of week), vakantiegangers (trailers, tenten), tuinders, sporters en knutselfanatieken.

Veel plezier met het bedenken van alles wat u kunt maken of herstellen met de honderden items in onze rijke catalogus. Zoeken is eenvoudig: het gebeurt op thema of op voorwerp. Een vraag? Neem dan contact op met ons team

Geef een reactie