Kleding: tussen shoppingwaanzin en lege dressing

We zijn “genaaid”, we hebben te veel kleren. Zijn er goede oplossingen voor de planeet om zich mooi te voelen? We hebben er wat voor gevonden.
Het plezier van winkelen versus de W van weerstaan

Winkelen zou goed zijn voor de gezondheid. Dit gezegd zijnde, kunt u zich anders plezier doen dan nieuwe kleren kopen.

Fashion freak of gewoon behoefte om zich te moeten kleden, maar eveneens bezorgd over de planeet? Hoe doet men dat? Huur of koop ze tweedehands zijn twee voorbeelden. Idealiter is om weerstand te bieden.

Weerstand tegen shopping, dit is de echte sleutel tegen een overvolle kleedkamer. Het actieplan van het verzet omvat:

Niet winkelen aan het begin van de maand noch tijdens de solden.
Zich fmelden van nieuwsbrieven aangeboden door uw favoriete kledingwinkels.
Klik niet op de advertentie van deze e-commerce site tegen aantrekkelijke prijzen die op uw Facebook-profiel verscheen.

En als u echt een essentieel kledingstuk moet kopen om te overleven:

Stel een budget vast in en houdt u eraan.
Houdt u idee in gedachten en weerstaa de verleiding .

Wat zou de grootte van de ideale kledingkast zijn? „Degene die alleen bevat wat u werkelijk nodig hebt”, zegt Nathalie Crahay, een opruimcoach, tijdens onze podcast over textielafval.
Tweedehands, een oneindige keuze aan kleding tegen een lage prijs

Uit een enquête blijkt dat 7 van de 10 vrouwen dol zijn op winkelen. Maar mannen ook. Spaarzaamheidwinkels zijn een kans om te gaan winkelen en plezier te beleven. Zoek naar een origineel kledingstuk, het is best leuk. En dan, planeet en portemonnee bevinden zich daar samen terug. Van luxe tot vintage, laten we een paar mogelijkheden opsommen:

De kinderen van Edouard, pionier van het luxe verkoopdepot
Tweedehands winkels bij u in de buurt
De Oxfam, Terre of de Kringloopwinkels
Vlooimarkten
De beurzen van de Liga van Gezinnen of van scholen
Kledingruil
Verkoopgroepen op Facebook
Sites en apps voor tweedehandskopen en -verkopen
Uitwisseling of aankoop tussen vriendinnen

Goed om te weten: er zijn zelfs solden in sommige tweedehands winkels, meestal iets voor de officiële verkoopdata.

Denk er ook aan tweedehands te gaan winkelen voor tijdelijke levensmomenten zoals zwangerschap, communie van de zoon of uw nieuwjaarsoutfit.

En voor sport? Koop uw paardrijden- of judouitrusting op geclassificeerde advertentiesites, in tweedehands sportwinkels of bij de sportclub.
Huur kleding, een alternatief voor het aankopen

Meerdere levens geven aan voorwerpen en kleding is trendy en het basisprincipe van huren. Dus, om te kleden, laten we huren. En in het bijzonder:

ceremoniële kleding: huur in plaats van iets te kopen dat maar één keer wordt gebruikt, zoals trouwjurken of ceremoniële jurken.
Kostuums: voor carnaval, Sint Niklaas of thematieke feesten, huur uw kostuum bij een kostuumwinkel.
iets om kinderen aan te kleden: dat is wat Tale me doet, gespecialiseerd in het verhuur voor kinderen van 0 en 4 jaar.
werkkleding: verschillende merken waaronder Companeo en Mewa huren werkkleding (Horeca, zorg…).
alles voor sport: Ski fan, vindt u uw uitrusting in het resort. Wenst u duiktesten? Huur een duikpak, bijna 10 keer goedkoper dan bij een aankoop. Denk aan het huren van de dansoutfits, die veranderen met elk recital. En voor judo? Clubs lenen of huren kimono’s.

Tweedehands en kleding verhuur: mannen, de arme ouder

Hoe zit het met de mannen in dit alles? In hettweedehands is de mannenstraal schaars. Aan de andere kant, in verhuur, bestaan er verschillende merken. Sommige hebben tientallen jaren bestaan. Vooral bij het huren van kostuums voor ceremonie, zoals Rose & Van Geluwe sinds 1928 of Brussels ceremony sinds 1985.

Voor het dagelijks leven verhuurt en levert de Grand Dressing herenkleding in Frankrijk en België met als slogan „uw dressing vernieuwen zonder overconsumptie”.
Kleding, minder bezitten, het is niet het einde van de wereld

Het is mogelijk om minder kledij te kopen. Het is genoeg om, voordat u koopt, uzelf de vraag te stellen: heb ik deze trui of schoenen echt nodig? Want, in werkelijkheid, hebben we waarempel 10 jeans, 20 blouses en 30 t-shirts nodig om te kleden?

Sorteer, krijg advies van een home organiser. Geef, verkoop, huur uw overtollige kleren. Uw mooie outfits hebben recht op een tweede leven in plaats van in uw kasten stof op te slaan.

Usitoo tekent met beide handen voor meer verhuur en minder bezit. Het is zelfs zijn business model. U zult uw trouwjurk niet bij Usitoo vinden , maar… u kunt wel een naaimachine huren. Om uw kleding te maken, aan te passen of te herstellen. Huur uw veiligheidsschoenen, motorlaarzen, berglaarzen en skischoenen voor vrije tijd of voor het werk.

Geef een reactie