De nowners (samentrekking van non-owners, wat vertaald kan worden als niet-eigenaars) en de minimalisten duwen de dop heel ver weg. Hoe minder hoe beter is hun motto. Welke motivatie schuilt achter dit gedrag? Gaan we het zelf ook doen of niet? En hoe?
Moet men arm of gierig zijn om nowner te zijn?
We hebben het voor gezien, we bezitten veel te veel dingen. Dit was de constatatie van Anouck (artikel in het Frans, hier ook bij Libelle uitgelegt), een Parijse student die al enkele jaren lid is van de nowners. Ze gaf bijna alles wat ze had aan verenigingen. Ze leeft met het minimum en ze zal zeker geen stap achteruit zetten.
Een ietwat trendy levenswijze. Iets voor de armen of de gierigaards? Niet echt. De motivatie zou met name betrekking hebben op de actuele milieuaspecten. Er is maar één stap tussen het bewustzijn van klimaatopwarming en het anders gaan consumeren, tussen de zoektocht naar nul afval en de logica van nul voorwerp.
We horen het zo vaak: verspilling en consumeren bij de vloot zal ons recht in de prak rijden. De nowners stimuleren in deze context dus steeds meer volgers. Sommigen gaan zelfs zo ver dat ze besluiten om slechts 100 voorwerpen te bezitten (zelfs 15!). Ze hebben hun benoeming als “minimalisten” niet gestolen.
Ruimte maken in onze kasten zou ons goed doen!
Milieumotivatie weegt zeker zwaar door bij minimalisten en dit in de wens om minder te consumeren. Daarnaast dwingt een meer interne motivatie steeds meer mensen om hun huis leeg te maken. Het lijkt erop dat leven met minder voorwerpen tot meer welzijn zou leiden.
Bronnen van inspiratie bloeien op het gebied van niet-bezit. Soms Japans, het land van zenitude, met voorschrijvers als Marie Kondo (auteur van “De magie van opriumen”) en Fumio Sasaki (die “Goodbye Things” schreef). Enerzijds Chinees rond de discipline van Feng-shui die de harmonisatie van energieën in uw interieur bewerkt.
Onze vrienden in Azië pleiten dat zich van voorwerpen ontdoen, het verluchten van uw leefruimte, allemaal manieren zouden zijn om welzijn te bereiken. Het op orde brengen van uw levensruimte zou uw dagelijks leven verbeteren, laat staan uw leven veranderen, volgens Kondo. Verleidelijk, niet ?! En om het concept te proeven, beginnen we met… boeken te huren in de bibliotheek in plaats van ze te kopen.
Een leven of meer levens geven aan voorwerpen: meer ruimte voor zichzelf
Wist u het? Alleen al in elektronische apparatuur bezit een persoon gemiddeld 99 voorwerpen thuis. Sommige onder hen worden nooit of nauwelijks één keer per jaar gebruikt (en soms toppunt van frustratie, op D-dag werkt het vergeten voorwerp niet vanwege het onfrequent gebruik).
We zijn omringd door honderden of zelfs duizenden voorwerpen. En we blijven ze nog steeds regelmatig (bij)kopen. Maar minimalisten slagen erin om met weinig te leven. Waarom probeert u niet een beetje orde op zaken te zetten (en bijgevolg minder kopen)? Als het ons en de planeet ten goede komt, is de motivatie tweeledig.
Hoe dan ook, als u besluit om uzelf van de overlast aan voorwerpen los te maken, bestaan er talloze manieren om de berg voorwerpen te verminderen. Om ruimte te maken, hoeft u alleen maar de voorwerpen te doneren. De begunstigden staan op de hoek van uw straat: OCMW’s, Chiro, Spullenhulp, kleuterscholen, scholen, kinderdagverblijven… en Usitoo.
Als u, net als zoveel mensen, het verwijderen van rommel moeilijk zelf onder ogen kunt bekijken, kunt u een coach huren die u daarbij kan helpen. Ja, het bestaat! Het zijn specialisten die u kunnen bijstaan om u te ondersteunen in uw grote lenteschoonmaak, en in feite het hele jaar door. Zo, Elizabeth Escobar, een volgeling van Marie Kondo, wil u helpen het welzijn te herwinnen door het opriumen (Well being organized). Nathalie Crahay (Range ta vie) deelt haar tips en truukjes, ook in korte video’s, om rommel en tijd te besparen… speciaal voor u.
Anders consumeren doodt de economie dus niet
Minder spenderen, daar tekenen we meteen voor. Minder consumeren vereist meer inspanning. Critici zullen u zelfs vertellen dat als we stoppen met consumeren, we de economie ten val zullen brengen. De daling van het verbruik zou volgens hen leiden tot de sluiting van productie-eenheden, faillissementen en werkloosheid.
Dit is zonder rekening te houden dat een volledige alternatieve economie zich ontwikkelt rond anders consumeren. Nieuwe industrieën (recyclage, reparatie, werkplaatsen, afvalverwerking, donateurs…) en nieuwe banen worden gecreëerd. Bedrijven en banen die daarmee in onze omgeving ontstaan: we hergebruiken en repareren lokaal, en niet meer uit China.
Het is een reële economie omdat we het hebben over circulaire economie, deelnemende economie, coöperatieven… En andere economieën, die minder gebaseerd zijn op de euro, maar die draaien, zien ook het daglicht: systemen voor de uitwisseling van voorwerpen of diensten, voor het verhuur van allerlei zaken. Al deze initiatieven hebben arbeidskrachten nodig, maken werkgelegenheid mogelijk en laten middelen ronddraaien(verhuur van gebouwen, deelname aan evenementen, verkoop, aankopen, opleiding…).
De circulaire economie alleen al vertegenwoordigt een bloeiende sector, die al bijna 100.000 banen geschept heeft! Wie durft er te praten over het doden van de economie?
Minder voorwerpen bezitten, meer huren, dat is het juiste plan
Als u overtuigd bent van het concept van nowners, de ruimte die thuis wordt vrijgemaakt, dan is het enige wat u hoeft te doen is voorwerpen huren waarvoor u slechts af en toe gebruik maakt. Goedkoper en minder omslachtig, u hebt het goed begrepen.
In uw stad staan veel oplossingen tot uw beschikking om voorwerpen te huren. Of het nu voor een korte of lange duur is, u kunt een huurder van een fiets, knutselmateriaal, tuiniertoestellen, feestartikelen (servies, kleding, meubels), een kleine auto, noem maar op
Het niet-bezit van voorwerpen: Usitoo stemt er resoluut voor. Wij stemmen voor de gebruikswaarde van het voorwerp en niet voor de aanschaffingswaarde. En… alles wordt verhuurd (of bijna) van Usitoo. De catalogus bedekt van spelletjes tot gereedschap, van meubels tot fietsen, van klein elektro tot grote auto-accessoires. Voor baby of oma. Geen borgsom nodig, dicht bij u thuis en onder één dak.
Wilt u een voorwerp schenken? Hebt u een voorwerp nodig? Maak deel uit van de Usitoo gemeenschap en huur alles wat u wenst. We zijn bereikbaar per telefoon op + 32470324513, per email via support@usitoo.be, of via onze Usitoo chat (rechtsonder op de website).