Opruimen, wat als u een home organiser contacteerde?

Een beetje rommel in ons huis, dat is volstrekt normaal, het maakt deel uit van ons leven. Maar als u in het stadium van dwangmatige accumulatie terechtkomt, zal een coach u daadwerkelijk helpen u thuis beter te laten voelen.

Waarom houden we alles bij(en zelfs meer)?

We hebben allemaal (goede of slechte) excuses om onze accumulaties te rechtvaardigen:

 • “Het is een geschenk, ik heb het gekregen, ik kan het echt niet weggooien”
 • “Dit is het eerste knutselwerk van mijn oudste, ik bewaar het als een herinnering
 • “Ik heb geen tijd om te sorteren” (tijd of wil?)
 • “Ik koester de hoop op een dag deze jeans te kunnen aantrekken” (hoop doet leven)
 • “Ik denk dat het altijd voor iets kan dienen” (zoals oma zegt)
 • “Het is een mooi voorwerp dat veel waard is, ik houd het bij” (terwijl al uw planken al bedekt zijn met snuisterijen)
 • “Oh ja, dit is mijn collectie, men komt er niet aan”.

En dat is hoe honderden voorwerpen zich in onze huizen ophopen. Soms tot een pathologisch niveau, met het Diogenes-syndroom als hoogtepunt.

Kan het genezen worden?

Te veel bijhouden wordt syllogomanie genoemd, de manie van dwangmatige accumulatie. Het is dus geen ziekte, maar eerder een manie.

De stappen, ter genezing, zijn dezelfde als diegene om elke slechte gewoonte te stoppen:

 1. De bewustwording. Het moment waarop we tegen elkaar zeggen: “Ik moet echt iets doen!”
 2. De wens om te veranderen. We beginnen het als een voordeel te beschouwen.
 3. De motivatie om te veranderen.

Na enig denkwerk, schieten we in actie. Er zijn geen 36 manieren om zichzelf te genezen:

 • zich alleen in eigen handen nemen Het is mogelijk. Er zijn tal van oplossingen beschikbaar in boeken (en niet alleen Marie Kondo‘s boek), tutorials, websites, conferenties…
 • Vraag om hulp van een home organiser.

Een home organiser, uw “home coach”

Een nieuw beroep die van home organiser? Niet zo echt, eigenlijk. Het is meer dan 20 jaar geleden in de VS ontstaan. Wel, wel, zouden onze Amerikaanse vrienden problemen hebben met overconsumptie? Het recente enthousiasme voor het boek van Marie Kondo (de magie van opruimen) heeft dit beroep een echte  boost gegeven.

Het doel (kortom): om u te helpen op te ruimen en te sorteren. Omdat het opruimen, vanuit het oogpunt van uw coach, zich niet beperkt tot het verplaatsen van de voorwerpen, maar het echt opruimen ervan. Uw grote sorteerwerf begint met het leren weggooien, doneren of verkopen van uw voorwerpen. Waarom? Om u beter te voelen in uw interieur en… uw interioriteit.

Want het lijkt erop dat de rommel het tipje van een ijsberg zou zijn die iets anders verbergt: depressie, verveling, buitensporige gehechtheid aan het verleden, te drukke agenda of… herhaling van gedrag geërfd van de familiale omgeving. De thuiscoach verandert vaak in een levenscoach: na zijn(haar) tussenkomst, keert de klant terug naar een nieuw huis en een nieuw leven.

Verkeerde opvattingen inzake home organisers

Sommige… ongerechtvaardigde angsten die het beroep doen op een home organiser kunnen beteugelen:

 • Een coach zal me dwingen om minimalistisch te worden;
 • Hij of zij zal oude kant-en-klare truukjes voor mij toepassen;
 • Hij of zij zal me schuldig laten voelen voor de huidige rommelige staat van mijn thuis.

Ongegronde angsten omdat coaching er niet is om u te dwingen om enkel met 3 lepels en 2 broeken te moeten leven. Een coach zal op zoek gaan naar wat bij u past, zodat de resultaten van zijn coaching blijven verder bestaan.

Ontdek de benaderingen van verschillende coaches om degene te vinden die bij u past. Ons Usitoo team heeft al de kans gehad om verschillende coaches te ontmoeten: Elizabeth Escobar Puerta (Wellbeingorganized), Nathalie Crahay (Range ta vie) et Patricia Vanham (Ouste).

Van optiek wijzigen: vereenvoudigen en minder kopen

Opruimen, een therapie? Het lijkt er wel op, want het gaat om van het verleden afscheid te nemen, loslaten, uw leven vereenvoudigen… De filosoof Henri Bergson zei het trouwens heel terecht: “De mens moet evenveel moeite doen om zijn leven te vereenvoudigen net zoals hij het formuleert om het te compliceren.”

Dus, om op te ruimen en niet weg te gooien, zouden we danniet  beginnen met minder te kopen? U vereenvoudigt uw leven, uw interieur, en… u huurt de dingen die u nodig hebt als u ze nodig hebt.

Usitoo houdt ervan als u opruimt. Vooral aangetrokken door uw apparatuur die rondhangt en die u slechts één keer gebruikt. Bijvoorbeeld: uw huishoudelijke apparaten, kampeer– en sportartikelen. Om bij Usitoo te komen brengen, hetzij als een schenking of in ruil voor USI-punten (als u een coöperant wordt).

Geef een reactie