Repair Cafés: een concept dat binnenkort zijn 10e verjaardag viert

Reparatie in plaats van weggooien is een goed idee! Kent u het concept van Repair Café, bent u er ooit geweest? Neen? Dan is tijd om de deuren van een Repair Café open te duwen.
Wie had het gekke idee om ooit het Repair Café uit te vinden?

Het concept Repair Cafés bestaat al 10 jaar in Nederland. Wie is de uitvinder? Ze is eigenlijk uitvindSTer: Martine Postma, een Nederlandse milieuactivist en voormalig journalist, die dit concept in mei 2009 lanceerde.

Het concept kwam 7 jaar geleden in België aan: in september 2012 werd het 1st Repair Café in Elsene geboren!
De Repair Cafés: ze groeien als paddestoelen uit de grond

Repair Cafés groeien steeds meer aan in België. Dit enthousiasme wordt nog versterkt in de context van de vele initiatieven van de Steden in Transitie.

Wat als ik er zelf één open wil maken in mijn eigen gemeente? De stappen zijn vrij eenvoudig… Het moeilijkste zal waarschijnlijk zijn om de vrijwilligers te vinden. Er is een starterskit op de website van Repair Cafés.
Hoe werkt het?

Het principe van Repair Cafés is “het bestrijden van verkwisting en massaal afval door het repareren van gebroken, beschadigde of gebrekkige voorwerpen”.
Wie zijn de vrijwilligers?

Gepensioneerden, gepassioneerden, studenten… iedereen die graag knutselt en zijn kennis deelt. Met een goede dosis creativiteit en geduld.
Waarom er naartoe gaan?

Er zijn vele redenen voor gebruikers om een Repair Café te bezoeken:

Om geen nog functionerende toestellen of voorwerpen naar de schroot brengen en die geen grote reparatie vereisen
Omdat reparaties onmiddellijk en goedkoop zijn
Men krijgt gratis onderhoudsadvies (omdat het falen het gevolg kan zijn van ons verkeerd gebruik).
Na-verkoopdiesnten kosten een bom geld of houden uw apparaat voor een lange tijd bij of… herstellen ze helemaal niet(meer).
Het is in mijn dorp of in de buurt van mijn huis

Wat kunnen we laten herstellen? Kunnen wij zelf de herstellingen uitvoeren?

We kunnen kijken hoe de reparateur werkt, of zelfs samen herstellen. Om erachter te komen wat herstelbaar is en hoe het werkt, ga op zoek naar informatie omdat het afhankelijk is van vrijwilligers en van het ene Repair Café op het andere.

Enkele mogelijke “workshops” (en reparaties):

Naaien: reparaties, zomen, knopen, trekken…
Informatica: computers, printers
Elektro/Elektronica / Elektriciteit: kleine en middelgrote electro (alles wat transporteerbaar is)
Hout/speelgoed/snuisterijen
Fiets…

Hoe betalen we?

Repair Cafés werken volgens het vrijwillige bijdragesysteem. Het geld dat u hen geeft wordt gebruikt om de locatie te huren, apparatuur te kopen om uw voorwerpen te repareren, een kleine versnapering aan te bieden voor de dappere vrijwilligers.
Moeten we een afspraak maken?

U hoeft geen afspraak te maken, maar verwacht wel, gezien het succes van het concept, om even te moeten wachten… Vooral omdat Repair Cafés meestal maandelijks toegankelijk zijn. Ter plaatse ontvangt u een volgnummer. Vrijwilligers blijven enkele uren, dus u hebt alle kans om uw beurt te krijgen.
Heb ik er één om de hoek?

Het netwerk van reparatie-cafés staat vermeld op de officiële website. Er zijn er tientallen in België en nieuwe vestigingen openen op regelmatige basis.

Weet u dat? We hebben zelfs een USI-depot gecombineerd met een Repair Café: het “Quatre-Quarts” in Court-Saint-Etienne (Waals-Brabant). U kunt zowel de gehuurde artikelen ophalen op usitoo.be als uw toestellen daar laten repareren… Repair Café: één zaterdagochtend per maand, en fiets workshop elke zaterdagochtend.
Niet alles is altijd herstelbaar!

Schokkend maar een realiteit, sommige toestellen zijn ontworpen om onherstelbaar te zijn. Ze zijn bijvoorbeeld onmogelijk te openen. U hebt zeker gehoord over veroudering… geprogrammeerde of niet.

Dit is iets waar u vanaf nu op zult letten wanneer u een speelgoed, een lamp, een koffiezetapparaat koopt… Is de motor, het mechanisme toegankelijk? In de overgrote meerderheid van de gevallen is het toestel herstelbaar. En vrijwilligers kennen door hun ervaring de problemen die vaak opduiken en hoe ze op te lossen.

Wat als uw wafelijzer die u liet vallen op de vooravond van Pauline’s verjaardag onherstelbaar is of als u geen tijd hebt om het te repareren? Huur er één (of 2) bij Usitoo (tijdens het wachten om naar de Repair Café of containerpark te gaan). En veel andere huishoudelijke toestellen, in perfecte staat, staan tot uw beschikking om te koken voor het verjaardagsfeest van de kinderen.
Reparatie in plaats van weggooien, een echte filosofie!

Klaar om de stap van reparatie te nemen in plaats van vernietiging? U kunt tutorials en diagrammen vinden om zelf te repareren en een lijst met winkels waar u reserveonderdelen op verschillende sites kunt vinden zoals ifixit.com of de Netwerk Bewust Verbruiken.

Om alles te repareren, hebt u goede gereedschappen nodig. Uw gereedschappen huren bij Usitoo dat is pas slim! Vooral omdat sommige gereedschappen u slechts één of twee keer per jaar dienen. In de Knutsel sectie van onze catalogus vindt u schroevendraaiers, boren, enz… en apparatuur om uw veiligheid te garanderen (zoals een veiligheidsbril).

Geef een reactie