Upcycling: van recuperatie tot broletaire kunst!

Upcycling is… waarde toevoegen aan een voorwerp of afval. De term “overcycled” wordt ook gebruikt. Wat houdt het principe in? We handelen in transformatie: een voorwerp of afval verandert in een ander voorwerp. Of het nu alledaagse voorwerpen of kunst is, het idee is spannend, niet?
Een tweede leven of een ander leven voor afval

Thuis, als goede burgers die u zeker bent, recyclen en sorteert u uw eigen afval. En weet u wat er aan dan vervolgens gebeurt met uw vuilnis? Ze nemen twee verschillende wegen. De meest frequente is downcycling wanneer grondstoffen uit uw afval worden gewonnen. Deze teruggewonnen materie keert terug naar het industriële circuit.

De tweede weg is upcycling. We hebben het over recyclen naar boven toe. Wat houdt het principe in? Een voorwerp of afval krijgt een tweede leven, beter dan het eerste. Wie droomt er niet over voor zijn eigen leven?

Met de gedachte dat er niets verloren gaat, alles getransformeerd wordt, het belangrijkste concept van upcycling is creativiteit. En ja, sommige mensen hebben er hun vrije tijd of hun beroep van gemaakt. Voorbeelden van upcycling, om u te inspireren, vindt u tientallen van hen op het internet of om u heen.
Upcycling is afval beschouwen als grondstoffen

We hebben genoeg afval thuis, op het werk of in de buurt: wat kunnen we ermee doen?

Objecten van het dagelijks leven (meubels, bloembakken…) met palletten
Lampen met zowat alles wat ongebruikt is in uw huis
Tassen of sponzen met oude kleding of restjes stoffen
Opruimen met stukken buizen
Talloze papier-maché creaties

En hoe leren we dit allemaal? Websites zoals Pinterest, workshops of zelfs de lokale knutsel winkel bieden u ideeën om van start te gaan.

Tip trouwens: om je vondsten om te zetten in nuttige voorwerpen of in kunst, huur… gereedschap (schuurmachine, boor/schroevendraaier, precisieverstekzaag,…) bij Usitoo.

En als u geen knutselaar of creatieve ziel hebt, kunt u het werk van ingenieuze ondernemers overnemen. Wanneer u koopt of huurt, vindt u kartonnen meubels voor uw evens of kinderstoelen gemaakt van plastic afval.
Broletaire kunst: wanneer afval voor kunst wordt gebruikt

Kunstenaars hebben een oneindige inspiratiebron gevonden in deze afvalvoorwerpen. Vandaar de verwijzing door sommige van deze kunstvorm als “broletaire kunst”.

Kunst met brol, wat een vindingrijk idee! Liefhebbers (of professionals) van deze kunstvorm nemen plezier op de antiekmarkten, vuilniswinkels, dag van de grote vuilnisbakken… Ze zijn op zoek naar schatten. Hun grondstof is ook te vinden in het dagelijks leven of op straat: blikjes, stukken hout, stukjes plastic, glas…

En het ziet er mooi uit: kijk eens naar het werk van Guerra de la Paz en zijn kolossale werken vervaardigd uit oude kleren. Verbaas uzelf met Khalil Chishtee. Hij ontwerpt intrigerende sculpturen gemaakt van plastic zakken. Om nog maar te zwijgen van de vele ontwerpers van juwelen gemaakt van gerecycleerde materialen.
U doet aan upcycling zonder het zelf te beseffen

Net als de heer Jourdain in Molière’s Bourgeois Gentilhomme die proza deed zonder het te weten, zou u misschien upcycling doen zonder uw medeweten.

Wanneer u het volgende recupereert:

flessen (plastic of glas) als drinkbussen of om in uw laarzen te stoppen om ze recht te houden
augurk potten in potten met jam of als theelicht of mini terrarium…
eierdozen voor het bewaren van kerstballen
papier om papier-maché te maken

Zodra u een voorwerp voor eenmalig gebruik omvormt om het een tweede leven te geven, zet u de stap naar overcycling.
Overcycling begint heel jong

Ook met uw kinderen, hergebruikt u “vuilnis”. Wie schilderde niet met kurkdoppen? Conserveblikjes dienen als praktische potloodhouders of borstelhouders. Sieraden zijn gemaakt van oude knoppen of koffiecapsules (maar het kan beter zijn om deze capsules te vermijden, anders zult u om de 3 dagen een ketting terugvinden

).

Hoe zit het met de Moeder- en Vaderdag cadeaus die jullie kleine rakkers van school terugbrengen? Vaak gebruikt de schooljuf “afval” als grondstof (bijvoorbeeld een camembertdoos). Uw kinderen hebben zeker upcycling technieken ontdekt, zoals het maken van de beroemde papier-maché.

Ga even rond thuis en zie (of verzin) welke voorwerpen u kunt transformeren. Zodra we beginnen, zal het virus op u wachten.

Usitoo’s basisprincipe is om meerdere levens te geven aan voorwerpen die, als we er niet waren, pure verspilling zouden zijn geworden. Zie voor uzelf in onze catalogus tussen de enkele honderden items die te huur zijn en blijven leven.