Voedselverspilling: hoe dit vermijden?

De voedingsindustrie en de groothandel, de twee belangrijkste spelers op de voedselmarkt, worden vaak met de vinger gewezen inzake voedselverspilling. Maar ze dragen niet alle verantwoordelijkheid. Waarom beginnen we niet naar ons eigen ons bord te kijken? Laten we u inspireren.

Voedselverspilling, is het daadwerkelijk de schuld van de agro-industrie en de groothandel?

Volgens Intradel, belandt één derde van ‘s werelds voedselproductie in de vuilnisbak. Een beetje makkelijk dan om alles op de rug van de industrie te zetten. Industrie en distributie verdoezelen zichzelf en argumenteren terecht dat het de consumenten zijn die om blinkende appels en 300 gram vleesporties vragen.

Per jaar en per persoon wordt 15-25 kg voedsel in de vuilnisbak gegooid. Door de verspilling afkomstig van de voedselproductie daaraan toe te voegen, krijgt men 180 kg per jaar per persoon!

Industrie en distributie als de enige boosdoeners? Men mag wel opmerken dat deze sectoren zich inspannen om voedselverspilling te verminderen door bijvoorbeeld aan sociale supermarkten gratis voedsel te geven… Ondersteund door wie? Door de consumenten. Laten we hen blijven inspireren!

Beter kopen en minder weggooien, de 2 assen tegen voesdelverspilling.

“Wie nog nooit eten heeft verspild, werpt de eerste appel.” Niet allemaal schuldig bevonden, maar toch wel verantwoordelijk. We kunnen op twee punten in onze consumptie handelen:

 • Anders kopen: we zijn “veeleisend”, we willen blinkende appels, yoghurt in verpakkingen van 12 potjes. Waarom nemen we niet een beetje meer gestalte?
 • Minder weggooien: we gooien producten weg waarvan we menen dat ze bedorven zijn terwijl ze nog steeds eetbaar zijn! Waarom stoppen we niet met de paranoïde van vervaldatums?

Groot verschil tussen de vervaldatum (“bij voorkeur vóór…”) en de limietdatum ter consumptie (“te consumeren tot”). Alleen deze laatste, wanneer voorbij gestreken, vormt een werkelijk gezondheidsrisico. De bewering “bij voorkeur consumeren tot” is veilig: in het slechtste geval zijn smaak en voedingswaarde aangetast.

Enkele voorbeelden van bedorven voedingsmiddelen die nog steeds eetbaar zijn? Chocolade. Het kan nog steeds maandenlang na de vervaldatum geconsumeerd worden. En het ingeblikte voedsel? U kunt ze nog jaren bijhouden.

8 concrete acties om voedselverspilling te verminderen

 1. Bewust kopen: geef geen lelijke uitziende groenten op; koop gewoon het strikt noodzakelijke en geef hiervoor de voorkeur aan bulk (om precies de juiste hoeveelheid te nemen die u nodig hebt).
 2. Beter conserven: bereid eerst voedingsmiddelen voor die een kortere houdbaarheid hebben; kook direct na het winkelen en en vervolgens invriezen.
 3. Handelen samen met de agri-industrie (restaurants, distributie) om verspilling te verminderen. Een app zoals too good to go helpt snacks, restaurants en supermarkten om kilo’s voedselverspilling te voorkomen… En als u op restaurant gaat, vergeet dan niet om naar uw doggybag te vragen of neem uw eigen verpakking mee.
 4. Eet alles wat eetbaar is: Fanes (wortelen, radijs, koolrave, venkel, prei, raap), verwelkte salades, bladeren en stammen van koolbloesem kunnen voorbereid worden. Ontdek recepten met wat meestal wordt weggegooid en leer hoe u de minder “smakelijke” delen van uw groenten kunt koken.
 5. Accomodeer de restjes (of vries ze in). Tiffin boxen (binnenkort te testen bij Usitoo) maken het gemakkelijk om restjes mee te nemen naar school of kantoor
 6. Langer bewaren: deshydrateer fruit en groenten, bewaar ze in potten, bevriezen, maak sappen of ijs
 7. Lokaal en seizoensgebonden consumeren, keer op keer. Door de rechtstreekse lijn tussen producent en consument te bevorderen, is dit reeds een verspilling vermeden. U kunt zelfs uw groenten rechtstreeks uit de velden plukken.
 8. Geef een tweede leven aan voedselverspilling: U kunt uzelf verzorgen met theezakjes, schoonheidsmaskers maken met koffiedrab…

Recyclage van uw voedselafval: leve de compost!

Soms hebben geen keuze, u moet weggooien. In de vuilnisbak, de schillen, de eierschalen, de oude wortel op de bodem van de koelkast, de aardappelpuree die 3 dagen door uw tiener in de pan werd achtergelaten, de inhoud van de stilgevallen diepvriezer tijdens uw vakantie…

In de vuilnisbak al dit afval? Niet ideaal. We recycleren ons organisch afval op 4 manieren:

 1. We plaatsen ze in de juiste zak voor wekelijkse ophaal (in sommige gemeenten). Hopelijk wordt dit een wijdverspreid trend!
 2. ze worden ook voor ons compost gebruikt: in de tuin en zelfs op een balkon;
 3. ze worden in een buurtcompost weggegooid;
 4. We voeren de kippen ermee.

Zijn we toegewijd aan het verminderen van voedselverspilling? Of meer gaan recyclen? Het is echt niet zo ingewikkeld.

Bij Usitoo zijn we allergisch voor verspilling. Van het ene kleine gebaar tot het andere kleine gebaar, in onze lokalen, dagdagelijks, besteden we aandacht aan verspilling! U kent onze filosofie: wij zijn een speler in de circulaire economie. Niets mag verloren gaan, alles wordt herschept, gerecycleerd en… wordt gehuurd. Bekijk in onze catalogus de keuken sectie. Allerlei voorwerpen om goede gerechten te bereiden, minder afval en beter opslag.

Foto illustratie: Sean Aranda:  Rob Greenfield and one of his “Food Waste Fiascos”.

Geef een reactie